tisdag, december 13, 2005

L'état, c'est moi

Staten, det är jag - sade Ludvig den 14:e i 1600-talets Frankrike. Och hans syn på sitt styre lever kvar bland svenska politiker 400 år senare.

Lagar skall vara sakliga - sägs det.

I Sverige är inte proffsboxning tillåtet. Förbjuder man en verksamhet, så dröjer det inte länge innan funderingarna börjar, kring om inte annat som påminner om den verksamheten också borde förbjudas. Det får ju dessutom beslutet om proffsboxning att se mindre godtyckligt ut.

Man tycks dock inte tagit fasta just på risk och skadefrekvens, utan hur sportens utövning rent visuellt ser ut.

Hade man tagit fasta på skadefrekvens och risk, så hade sannoligt ridning, hockey och kanske fotboll legat i riskzonen. Men nu tittar man mer än man tänker och föreslår istället förbud av vissa delar av kampsporter - de delar som är "lika farliga" för deltagarna som proffsboxning.

Gå gärna in [HÄR] och skriv under protesten. Kampsportsförbundet har nämligen inte en styrelseledamot som också är minister som kan rädda dem från godtyckets tyrraneri...

Och förbjuder vi det här nu - vad kommer sedan? Kanske får våra barn inte hoppa fallskärm, spela hockey eller träna karate? Vem vet? Det enda vi vet är att staten inte anser sig behöva sakliga motiv för att begränsa våra liv.

Sophia B