torsdag, december 15, 2005

Statliga nyheter kontra verkligheten

Förberedande undersökning om professor Eva Lundgrens forskning har just kommit från Uppsala universitet.

Statliga SVT:
"Genusforskaren Eva Lundgren frias
Genusforskaren Eva Lundgren frias från misstankarna om vetenskaplig ohederlighet, och ärendet läggs ned. Granskarna slår fast att Lundgren har haft ett empiriskt underlag, och att "någon fabrikation inte kan påvisas". "

Uppsala universitet sammanfattar:

"...Granskarna fastslår att empiriskt underlag finns. Någon fabrikation av sådant underlag kan inte påvisas. Underlag i form av visst intervjumaterial finns dock inte tillgängligt för Uppsala universitet, då det dels har insamlats för lång tid sedan, huvudsakligen under norsk lagstiftning, dels har gallrats. ...Den förberedande undersökningen av Eva Lundgrens forskning ger inte underlag för en slutsats om att vetenskaplig ohederlighet påvisats. Tillräcklig grund för fullständig utredning föreligger inte, och Eva Lundgren frias i och med detta. Ärendet avslutas härmed. "


Med andra ord, man har inte kunnat slå fast att forskningen stämmer, men inte heller bevisa att den är felaktig. Detta på grund av att delar av forskningsunderlaget saknas.

En viktig del av vetenskaplig forskning är att genomföra den på ett sådant sätt att annan forskare senare skall kunna följa i samma spår och göra sina egna slutledningar. Detta är alltså ej möjlilgt med Eva lundgrens forskning.

Konstateras kan alltså:
- Att medan Uppsala universitet friar, med anledning av att delar av underlaget saknas och att existerande underlag inte är orsak till vidare undersökning eller kritik , så ger Sveriges Television tummen upp för Lundgrens forskning.
- Att oavsett om forskningsunderlaget är fabricerat eller ej, så är forskningen genomförd på ett sådant sätt, att den i efterhand inte i sin helhet kan verifieras. Vilket i sig gör forskningen mindre vetenskapligt värdefull.

granskarnas rapport (PDF) - dekanus beslut (PDF) - Rektors yttrande (PDF)

Sophia B