onsdag, december 21, 2005

Så rätt det kan bli men ändå så fel!

När HD för några veckor sedan friade Pastor Green tillhörde jag dem som andades ut. Sverige tillhörde uppenbarligen fortfarande de länder där man får ge uttryck för sina åsikter – hur korkade de än må vara. Åsikter man inte sympatiserar med måste i en demokrati bemötas med argument – annars kan vi inte längre kalla oss för en demokrati! Den som vill döma och fängsla sådana som Pastor Green riskerar själva att bli de som står kvar på slutet och som därmed ingen kan rädda när det inte finns någon kvar som vill eller kan rädda demokratin.

Även om jag anser att HD dömde rätt förbryllades även jag av att man fann argument i Europakonventionen och ett eventuellt framtida utslag från Europadomstolen. Varför inte bara hänvisa till den svenska lagen som förbjuder hets mot olika grupper men som tolererar att olika människor har olika uppfattningar om saker och tings varande? Det hade räckt för att fria Pastor Green. Javisst sade han de mest märkliga saker om mina medmänniskor, men han hetsade inte mot dem och tack och lov genomskådade HD dessutom Pastor Greens tafatta och barnsliga försök att bli martyr genom att låtsas sprida sina egna åsikter via predikstol och utskick till massmedia.

Men vad händer sedan? Häromdagen friade Hovrätten några personer som via flygblad hade spridit hetsande texter på en skola, med hänvisning till HD:s friande dom och dess argument om Europakonventionen.

Saker och ting har inte förändrats vad gäller möjligheterna att ge uttryck för, i min värld, märkliga åsikter. Det är varken mer eller mindre tillåtet än tidigare. Det enda som hänt är att HD har slagit fast något grundläggande för en demokrati, medan Hovrätten har hoppat i galen tunna och glömt läsa lagen i rädsla för HD:s överhöghet inom domarkåren eller av någon annan anledning.

Skillnaden mellan de två fallen är milsvid. Pastor Green ägnade sig åt att ge uttryck för sin – i och för sig i mina ögon fullständigt vansinniga och kärlekslösa – egen uppfattning och det från en predikstol. I det andra fallet är det ett antal åsikter och dessutom av hetsande karaktär, som inte bara ges uttryck för utan dessutom aktivt försöker spridas. Sådant är definitivt inte tillåtet enligt den svenska lagen. Detta ÄR hets och skall därmed vara straffbart enligt svensk lag och inget annat!

/Martin S

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ytterligare spännande är att massmedia (och kanske även HD - har inte hunnit läsa domen) hävdade att domen inte grundade sig på svensk lag, trots att Europa konventionen ju ratificerats och därmed ÄR svensk lag...

21 december, 2005 14:21  
Anonymous Anonym said...

Har ni gått i ide?

29 januari, 2006 22:59  
Blogger Sophia B said...

Nej, ide har ingen gått i. Däremot lite tentaperiod möjligen :)

31 januari, 2006 15:21  
Anonymous Anonym said...

Käre Martin!

Jag kan inte mer än låta bli att hålla med dig, på samma grunder som du själv skriver. Jag anser liksom du att de flygblad som delades ut av diverse personer hetsade mot skolan. Domen mot dessa var ett skämt mot allt och alla som står för demokrati i det svenska samhället.

Däremot anser jag på samma sätt att domen mot pastor Green var ett slag i ansiktet för alla som tror såväl på yttrandefrihet som religionsutövning.

Anledning till min indignation finner vi i detta stycke i Greens predikan:
"Till dess alltså så har det varit så som Gud har sagt att vi skall leva. Genom att legalisera partnerskap mellan män och män och kvinna och kvinna, så kommer det att skapa katastrofer helt enkelt, utan dess like. Vi ser följderna redan av det här, vi ser det genom AIDS som sprider sig. Nu är inte alla AIDS-smittade homosexuella, men det har uppstått på grund utav detta en gång i tiden." etc.

Åke Green hävdar alltså att AIDS är ett straff från gud som de homosexuella har dragit över oss. Att förvränga historien till denna milda grad anser jag vara mot allt det som yttrandefriheten står för, och borde likaställas med hets mot folkgrupp.

Det står varje predikant, troende och medborgare fritt att anse allt som anses tänkas kan. Det står även alla fritt att yttra dessa tankar. MEN det är inte förenligt med att på felaktig faktagrund beskylla en grupp människor för något.

Exempel för att belysa min ståndpunkt:

Det står vilken predikant fritt att säga att hinduismen är fel.

MEN att säga, i Åke Greensk anda, att tsunamin var guds straff för de otrogna, det är fel.

Att dessutom utnyttja sin förtroendepost som ledare inom ett samfund, och uppmuntra sin församling att inte skicka stödpengar till de drabbade för tsunamin med hänvisning till att det var deras rättmätiga straff, är ännu värre.

Åke Green är på resan dit. Han beskyller de homosexuella för AIDS, vilket tyder på att han inte är insatt i den nuvarande situationen i Afrika, eller väljer att bortse från detta. Han hävdar dessutom att de homosexuella inte har någon rättighet till sitt val av partner, eftersom det står så i bibeln (vilket i sin tur kastar smuts på hela vårt samhälle där rätt och fel inte bedrivs i frågor från biblen, utan lagen).

Den enda förmildrande omständighet jag kan finna i Greens predikan är faktumet att han inte lämnar något råd till hur församlingen ska ställa sig till homosexuella.

Min åsikt är att om INTE Åke Green ord är hets mot folkgrupp, då kan vi använda biblen, guds ord, till allt. Vi kan fördömma och smutskasta invandrare, ensamstående mödrar, handikappade, oliktroende och meningsmotståndare, och gömma oss bakom "religionen".

Det är inte acceptabelt i ett Sverige som det ser ut idag.

// Kalle E

09 februari, 2006 10:23  

Skicka en kommentar

<< Home