måndag, februari 06, 2006

Dum gjorde vad galen sade...

TV4 rapporterar idag att Liber förlag (se pressmeddelande) valt att dra tillbaka den religionsbok för mellanstadiet där profeten, vid texten om islam och Muhammed, visas på ett par bilder av religiösa konstverk från medeltiden.

Den svenksa skolan var senast jag såg efter religionsfri och avbildningsförbudet gäller för muslimer.
Jag förstår att det kan uppröra att en religiös förebild förknippas med våld och övergrep, som på karikatyrerna i Jyllands-Posten - men steget från det till att avbilda medeltida religiös konst i en svensk religionsbok är långt.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Är det inte rimligt att en lärobok i religion är respektfull mot de religioner den handlar om? Med vad jag har förstått av Islam så är förbudet mot av avbilda profeten knappast någon fundamentalisthållning, utan en stark tradition inom hela islam. Nu har jag inte läst läroboken i fråga, men om de förklarat bakgrunden till detta (utbredd ikondyrkan av olika små trägudar och liknande i Mecka på Mohammeds tid) så hade det verkat konstigt att ha med en bild på profeten.

Vad detta har med religionsfrihet i skolan att göra är oklart. Bara för att vi får göra saker som upprör olika religösa grupper betyder det inte att religionsfriheten brister när vi, som vi bör, låter bli.

07 februari, 2006 09:37  
Blogger Sophia B said...

Att börja anpassa vår syn på religion på grund av politiska oroligheter uppfattar jag som riskabelt. Det är för katolikerna inte ok med sex före äktenskapet och abbort upfattas som mord - skall därmed våra bioogiböcker anpassas efter det?

Såvitt jag kan förstå från de reson emang som förts av muslimer och andra i massmedia de senaste dagarna, så har du rätt i att avbildningsförbudet inte är ett ställningstagande som enbart fundamentalister gör - men det är också en fråga som dskuterats fram och tillbaka inom islam över tidens gång.

Min poäng var, att det är litteraturens syfte att ge en rättvisande bild av de ämnen de skall förmedla och respekt skall visas, men avbildningförbudet gäller muslimer - inte andra.
Skolan och dess litteratur skall vara saklig och neutral så betydligt mer rättvisande hade enligt min mening varit att berätta att åsikten om profetens avbildande varierat över historien och visat på de bilder som under medletiden användes i utövandet av den islamiska tron.

07 februari, 2006 10:44  
Blogger Sophia B said...

Och nej, självklart bör vi inte göra allt som vi "har rätt" att göra oavsett om "rätten" är förknippad med religion, yttrandefrihet eller annat.

07 februari, 2006 10:53  
Anonymous Anonym said...

Religionsfrihet måste också innebära rätten att vara fri från andras religion.

11 februari, 2006 23:51  

Skicka en kommentar

<< Home