tisdag, februari 21, 2006

Åsiktspolisen

Metro och Extra östergötland skrev igår om David Irwing, brittisk historiker som för 17 år sedan förnekade förintelsen vilket han nu står åtalad för, i Österrike där sådana uttalanden är olagligt. Han riskerar nu tio års fängelse för en åsikt som han hade för 17 år sedan och som han idag tar avstånd ifrån.

När man börjar inskränka människors tankar, slutsatser och formulerande av dem är man alltid illa ute, men särskilt illa ute är man om man gör det för att skydda mänskliga rättigheter och demokratiska värden.

Vems värderingar är det som gäller?

Om man kränker nazisternas offer genom att förneka förintelsen, borde inte i logikens namn förnekandet av komunismens brott vara lika illa?

Och givetvis skall vi inte heller få visa Muhammeds ansikte, eller tillåta abort för då kränker vi muslimer och katoliker - och inte skall vi heller tillåtas att ha någon annan än "vår" Gud, för det säger ju det första budordet - Du skall inga andra gudar hava, jämte mig

Att bemöta frånvaron av respekt för människans värden och rättigheter med frånvaro av respekt för människors rättigheter är sinnessjukt!

Det är inte en värld som strävar efter intelligens och strigens vi lever i - och demokratiska rättigheter har förhandvandlats till dagens handelsvara.

Godis

Ett par bra bloggar att seglat upp på blogg himlen

Enpartistaten belyser kopplingen mellan (s), facket och staten - och det är inte direkt vattentäta skott emellan...Fritt Europa granskar EU och diskuterar hur vi skall komma från dagens EU till ett fritt Europa. Skribenter är några av Gösta Bomans närmaste - hans talskrivare och den som förutspåddes som hans efterträdare - Rolf Englund och Margit Gennser. Därtill kommer ett antal liberala med EU-kritiska debattörer och politiker.

Svagaste länken

En organisation är sällan starkare än dess ledare och en organisation har ofta samma moral som dess ledare. Det kan vara ngt att tänka på när man betraktar KU-förhören, Laila Freivalds och Danielssons agerande.

Jag är glad att jag inte har en chef
  • som sätter sin egen karriär före rikets väl
  • som med gott samvete blåljuger inför verksamhetens tillsatta granskningsorgan
  • som med gott samvete låter sin närmaste man bjuda på extraavagant representation mot såväl god smak som representationsregler
  • som regelbundet säger emot sig själv och som i pressade situationer glatt hänger ut sin personal.