torsdag, februari 23, 2006

Förtalskampanj inte i linje med (s):s etiska regler?

Socialdemokraterna har nu kommit fram till att förtalskampanjen mot Reinfeldt visst kom från deras högkvarter. Man vill inte säga mer än att det inte är en förtroendevald förrän de kommit fram till hur de skall agera med personen. Det borde inte vara så svårt, arbetsgivare vars nman dragits i smutsen brukar vilja slippa den personen, vidare torde agerandet vara olagligt, så kanske kan en polisanmälan vara i sin ordning?
Eller är det så att man behöver lite betänketid för att komma på en bra historia?

TT:s intervju med partisekreterare Ulvskog publiceras i SvD:
Marita Ulvskog säger att det som hänt är i strid med hela socialdemokraternas politiska kultur och med de etiska regler som finns.
Ja, det är klart...
... under KU granskning av regeringens förfarande under flodvågskatastrofen konstaterar Persson att ställs Freivalds inför en sådan situation att hon tvingas avgå så följer resten av regeringen med. Ett inte särskilt subtilt hot.

...Persson tycker att det är OK att Danielsson upprepade gånger bjuder Persson, sin närmaste tjänsteman och livvakter på lyxrestaurang som representation. Faktureringsadress - skattebetalarna.

...SSUs ordförande med vänner tycker att det är OK att i krogkön fläkta med riksdags-ID och att vara agressiv mot vakten. Hur agressiv återstår för rätten att fastslå.

...man tycker att det är OK att LO:s medlemmar, oavsett partifärg, får vara med och betala (s):s valkampanj, som i sin tur stiftar lagar som gör att månniskor inte vågar eller kan stå utan fackligt medlemskap

...(s) tycker att det är som det ska när den "fria" statstelevisionen styrs av partivänner

...(s) tycker att allt är som det ska när svenska folket är så uppbundna av bidrag att de inte vågar rösta på något annat än dem som står för fortsatta bidrag

Listan kan göras längre, men klart är att etik inte är ett ord som bör nämnas i samma mening som socialdemokraterna och är det någon inom deras organisation som inte färgats av den maktfullkomliga attityden så är det betydligt mer förvånande än att någon tyckt att det varit i linje med partiets principer att verkställa en förtalskampanj!
Uppdaterad länk: 060224 kl 16.14

Moralpanik

Har du tillgång till Metro så läs Jan Kallbergs kolumn om Elit-listan och moralpaniken som uppstått kring moralpaniken.

Man kan fråga sig varför Sverige är så duktiga på att gripas av moralpanik - min tes är att ju mindre moral man är utrustad med desto lättare är det att gripas av den.

Av två anledningar.
För det första är du mån om hur du lever ditt liv och hur du förhåller dig till andra människor så är inte händelser som Elitlistan någonting som du behöver filosofera särskilt mkt över. Visst man kan tycka att det är osnyggt att skvallra, men var och ens handlande får ju stå för dem - eller hur?

För det andra inbillar jag mig att om man är väl medveten om att man saknar någonting som man borde ha eller önskar att man hade, så ligger det nära till hands att man överdriver i sina försök att få det att framstå som att man har det.

Människor i ett tryggt förhållande brukar inte lägga så mycket energi på att få omvärlden att se hur tryggt just deras förållande är, människor som är socialt bekväma och som är klara över vilken vett och etikett som råder i olika kretsar springer sällan omkring med Magdalena Ribbings böcker i bakfickan och påpekar andras fel- och lever man med en hållbar moral som man står för så behöver man inte i stora gester uttrycka sitt ogillande mot företeelser som Elit-listan. Och inte begår man uppenbara misstag som att skilja ngn från sitt jobb på grund av valet av privata diskussionsforum.