måndag, mars 06, 2006

Plattityder i högskolelagen blidkar Miljöpartiet

Detta är femte paragrafen i högskolelagen.

5 § Högskolorna skall i sin verksamhet främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa.

I högskolornas verksamhet skall jämställdhet mellan kvinnor och män alltid iakttas och främjas.

Högskolorna bör vidare i sin verksamhet främja förståelsen för andra länder och för internationella förhållanden.

Högskolorna skall också aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan.


Är det bara jag, eller är det något konstigt här? De senare tre har varit med ett tag, den första delen är ny för året. Den har också floskelrekordet i denna lag. Kolla såhär... Man kan se vad mostatsen till de senare tre skulle vara:

Istället för att det skulle stå något om jämställdhet skulle det kunna stå något med en mer meritokratisk ton, exempelvis något som börjar med "I högskolornas verksamhet skall meriter väga tyngst", för att följas upp med något om att könsbalansen är sekundär.

Istället för förståelse för andra länder skulle det kunna stå något med stark nationalistisk prägel, exempelvis något som "Högskolorna bör vidare i sin verksamhet främja det nationella intresset, bevarande av folkhemmet och motarbeta främmande inflytande."

Istället för breddad rekrytering skulle det även där kunna stå något med delvis meritokratsik prägel, men för skojs skull kan man ta något strikt elitistiskt som "Högskolorna skall också främja att endast de mest begåvade [låt säga "de med IQ över 120", som skulle kunna stå i följddirektiv till lagen] klarar sig genom utbildningen, och slå vakt om att mindre begåvade så snart som möjligt slås ut."

Men vad sjuttsingen skulle kunna stå istället för delen om hållbar utveckling? "Högskolorna skall i sin verksamhet främja en rovdrift på miljö och människor som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en ohälsosam och otrygg miljö, ekonomisk och social utsatthet och orättvisa." Det finns liksom ingen som intar den positionen, till skillnad från övriga punkter. Visserligen finns de som ser annorlunda på hur man bäst främjar just god miljö och rättvisa - och så vidare - än vad regeringen med stödpartier tycker. Tack och lov för det. Men det finns ingen som tycker att kortsiktig rovdrift är "the way to go".

Men floskler är fina. Och Miljöpartiet blir ju glada, och det är viktigast.

Tackas den som tackas bör - så lite kryptiskt vill jag tacka den som bidrar med gott tänkande, men som inte vill skylta med sitt namn i politiska sammanhang.
Stort Tack!